Posted on

Hur kommer jag igång med LCHF?

Det är faktiskt relativt lätt att komma igång med LCHF-metoden. Här behöver du varken väga maten eller räkna några kalorier. Du behöver dessutom inte gå hungrig utan kan äta tills du känner dig mätt.

Principen bakom metoden är att du ska undvika att äta kolhydrater som pasta, ris, bröd och potatis. Du ska istället fokusera mer på att äta protein, grönsaker och fett, naturligt animaliskt fett är det bästa.

Produkter att undvika

Produkterna du bör undvika är allt sötat, alla olika typer av lightprodukter och gluten. Det kan ta lite tid i början att lära sig vilka produkter du inte bör äta. Som tur är finns det flera bra bloggar och hemsidor som har tips och guider om LCHF-metoden du kan ta hjälp av.

Ersättningsprodukter bör du även undvika, framförallt de som har en ”low carb”-märkning.

Viktigt att tänka på

Du som vill hålla dig till den strikta typen av LCHF bör hålla dig till matvaror som max innehåller 5 gram kolhydrater/100 gram. Hur du tar reda på vilka produkter du kan äta är genom att läsa innehållsförteckningen. Det svåra kan dock vara att lista ut hur mycket 100 gram av någonting är.

De flesta som följer LCHF nöjer sig med den normala typen. Det innebär att du ska äta max 20-25 kolhydrater varje dag. Det är ett bra alternativ för alla som vill gå ner lite i vikt.

En annan viktig sak att tänka på är att du äter tillräckligt mycket och inte glömmer bort fettet. Du kan äta tills du känner dig mätt. Skulle du känna dig hungrig mellan måltiderna kan du helt enkelt ta dig ett litet mellanmål.

Förbered dig rätt

Under den första tiden efter att du börjat med LCHF kan du känna dig hungrig. De stabiliserar sig dock efter ett visst tag. Känner du dig hungrig, ät! Det finns flera bra mellanmålstips på vad du kan äta när du följer metoden.

En annan sak som du kan råka ut för är omställningsbesvär, till exempel trötthet, huvudvärk, irritation och så vidare. De flesta känner av lite av detta under de första dagarna. Även dessa går över, du måste bara kämpa dig igenom den tiden. Det finns vissa saker du kan göra för att må bättre, till exempel dricka ett glas med vatten och salt.