Posted on

Om sötningsmedel och socker

Du som äter enligt LCHF-metoden bör självklart undvika socker. Du kommer säkert känna av sötsuget är du precis börjat med LCHF, men det brukar försvinna efter ett tag. Det är heller inte helt ovanligt att du kommer bli känslig för sötare saker.

I vissa fall kan du använda lite sötningsmedel i din kost. Men du bör även undvika detta om du kan. Skulle du varit van vid att dricka produkter som innehåller sötningsmedel rekommenderas det att du slutar med detta när du börjar följa LCHF-metoden. Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om sötningsmedel.

Till efterrätter kan du dock använda lite sötningsmedel ifall det behövs. Det finns olika alternativ, vissa rekommenderas mer till dig som äter LCHF.

Stevia tillverkas av en växt och är ej baserad på kemikalier. Den finns både som pulver och flytande form. Detta sötningsmedel anses inte ge dig något blodsockerpåslag.

Steviolglykosider, eller E960, går att köpa i matvarubutiken. Det kallas ofta bakery plus eller sötströ. Sötningsmedlet består oftast av stevia och erythritol i varierande blandningar. Läs produktbeskrivningen för att se hur sött det är.

Ett tredje alternativ på sötningsmedel du kan använda är erythritol. Det finns naturligt i meloner, svamp och päron. Detta sötningsmedel består av kolhydrater som din kropp inte kommer ta upp.