Posted on

Tips på att lyckas med LCHF

För att lyckas med LCHF finns det ett antal tips och punkter som kan hjälpa dig. Det första du måste göra är att bestämma dig varför du vill börja med just LCHF. Vill du gå ner lite i vikt eller se ifall det får dig att må bättre? Är det ett sätt att sänka ditt blodsocker? LCHF kan nämligen se olika ut beroende på vilket mål med dieten du har.

Vilken LCHF-typ?

När du är säker på att LCHF är det rätta för dig måste du bestämma dig för vilken typ. Det finns strikt, normal samt liberal. Vilken typ du väljer styr ditt kolhydratintag. Att välja den strikta typen och äta väldigt lite kolhydrater är inte alltid det bästa. De flesta personer klarar sig utmärkt med att börja med den normala typen. Det innebär att du ska äta mellan 20-25 gram kolhydrater varje dag.

Det allra viktigaste som gäller vid val av typ av LCHF är att du hittar det som passar dig bäst. Du kan alltid byta ifall det inte känns rätt efter en viss tid.

Rensa skafferi och kylskåp från kolhydratfällorna

Ett bra tips är att du rensar bort alla kolhydratfällor, ta bort allt du inte får äta när du följer LCHF och ge bort det. Det är viktigt att du endast har mat som är tillåtet att äta när du följer LCHF-metoden. Exempel på vad som räknas som en kolhydratfälla är socker, majsmjöl och vetemjöl.

Börja med att planera måltiderna

En vanlig orsak till att du misslyckas är att inte se till att ha rätt mat hemma, eller att du äter helt fel eller för lite. Det är då enkelt att trilla tillbaka i de gamla vanorna, till exempel att du tar dig en macka, slänger i dig lite godis eller liknande istället för maten som är LCHF-vänlig.

Ett tips på hur du kan följa metoden i början är att planera alla måltiderna och mellanmålen för den närmaste veckan eller så. Då vet du alltid vad du kan/får äta.

Se till att inte äta för lite

Ett annat vanligt misstag är att du äter alldeles för lite. LCHF-metoden ska inte gå ut på att du svälter dig utan det är viktigt att du äter dig mätt. Trots att du äter många kalorier kan du gå ner en hel del i vikt. LCHF bygger nämligen på hormonell viktminskning. Det kan för många kännas lite underligt, speciellt om du skulle vara van med kaloribantning.

Dokumentera framstegen

Ifall du börjar med metoden som ett sätt att gå ner i vikt kan det vara bra att dokumentera framstegen. Mät dig och väg dig innan du börjar och skriv ner måtten. I de flesta fallen är måttbandet det viktigaste och inte vågen eftersom vikten kan stå stilla trots att måtten blir mindre och mindre.

Förvänta inte synliga resultat på direkten

Ta tålamod. Det kan ta ett tag innan du börjar se resultaten. LCHF är inte något som kommer trolla bort de extra kilon och centimeter du har på endast ett par dagar, så följ metoden och kolla upp måtten/vikten efter ett par veckor istället.