Posted on

LCHF bra mot sjukdomar

Ordet LCHF står för Low Carb High Fat och är en välbeprövad och världskänd diet för att minska i vikt. Det inte alla kanske känner till, är att LCHF även kan motverka eller lindra sjukdomar och olika sjukdomstillstånd som ligger till följd av fetma och övervikt. Innan man börjar med en LCHF-diet och har medicinska diagnoser eller tar vissa mediciner, är det mycket viktigt att först konsultera med sin läkare.

Glutenfritt bröd och LCHF mot celiaki

Man ska komma ihåg att LCHF inte passar för alla, men har man problem med celiaki eller glutenintolerans kan LCHF-dieten passa bra då man undviker det mesta som innehåller mjöl, som pasta eller bröd. Är man glutenintolerant finns det ett stort utbud av glutenfria matvaror ute i livsmedelsbutikerna. Utbudet av glutenfria matvaror växer och fördelen är att man har ett stort utbud att välja på. Något som är unikt för den som lider av celiaki och är sugen på bröd, är att man kan nu få tag på glutenfritt knäckebröd av märket Wasa! Glutenfritt knäckebröd går att få tag på hos många stora livsmedelskedjor som Lidl, ICA, Hemköp, Knäckebröd online, Mat.se eller från företaget Outnorth. En glutenfri knäckemacka är perfekt med ett gott tillbehör till maten, frukosten eller mellanmålet, oavsett om man är glutenintolerant eller inte. En annan stor fördel är att goda och krispiga glutenfria knäckebröd också säljs som laktosfria alternativ. Äter man en moderat och lagom LCHF-kost, är fibrer och långsamma kolhydrater bra för kroppen i lagom mängd genom hårt bröd eller andra fiberprodukter.

LCHF minskar fetma och på så sätt sjukdomar

Det finns många sjukdomar och tillstånd som härstammar från övervikt, som diabetes typ 2, kroniska ledbesvär, hjärt- kärlsjukdomar och hormonstörningar. Börjar man med en LCHF-diet kommer man snabbt märka av att blodsockret blir jämnare om man använder sig av långsammare kolhydrater. Kroppen behöver kolhydrater oavsett för att kunna fungera och en sund LCHF-diet kan istället innehålla kolhydrater som finns i fullkorn, bönor, råris, fullkornspasta eller fullkornsbröd. Det råder delade meningar om huruvida LCHF ska vara strikt eller inte, men att få i sig proteiner och långsamma kolhydrater och att man undviker socker helt, kan göra underverk för hälsan och vikten! Det är också viktigt att anpassa LCHF efter ålder då vi både som män och kvinnor förändras med åldern och kroppen har varierande behov. Fördelen med LCHF på en moderat och lagom nivå, är att kroppen fortfarande får i sig livsnödvändiga vitaminer, långsamma kolhydrater, mineraler och proteiner. Forskning har kommit fram till att det snarare är skadligt att helt utesluta kolhydrater från kosten då bland annat hjärnan måste få i sig åtminstone 100 gram glukos per dag för att fungera optimalt. Sedan ska man även tänka på att få i sig tillräckligt med vätska och vatten är alltid bäst! Är man sugen på lite smak kan man smaksätta vattnet med lite citron eller göra sockerfritt iste smaksatt med mynta och lime.