Posted on

LCHF under en kortare period

Många tänker att LCHF är en hel livsomläggning, ett nytt sätt att leva där du behöver förhålla dig till och följa dieten resten av livet. Men LCHF kan också användas för att snabbt tappa ett par kilo inför något viktigt du ska göra. Det kan handla om att du ska göra en bukplastik eller en bröstförstoring på https://citadellkliniken.com/ och behöver tappa några kilo för att operationen ska bli säkrare. Men det kan också handla om att du ska på semester eller av någon annan anledning snabbt vill slimma ner dig. I det fall du tappar mycket vikt snabbt kan det också bli så att du faktiskt kommer vilja göra en bröstoperation för att få tillbaka dina gamla former på den delen av kroppen.

LCHF går ut på att du äter väldigt få kolhydrater men mycket fett. Low Carb, High Fat. Teorin bakom LCHF är, något förenklat, att kroppen ska vänjas av med att använda kolhydrater och istället förbränna mer fett när den behöver energi. Eftersom det är en diet som till skillnad mot många andra inte går ut på att späka dig till resultat så är den också lättare att följa. Faktum är att många snarare kan ha svårt att äta så mycket fet mat som LCHF säger att man ska göra, man blir helt enkelt för mätt.

Hur snabbt kan jag gå ner?

LCHF är ingen mirakeldiet. Men med lite planering kan du räkna med en stabil viktnedgång på ungefär ett kilo i veckan vilket är det som brukar rekommenderas för en som inte lider av fetma. Om du är väldigt överviktig kan du räkna med att gå ner snabbare utan att det medför några större hälsorisker. Om du kombinerar LCHF med träning är sannolikheten stor att effekten kommer bli starkare. Första veckan går du också i normalfallet ofta ner något mer, men då handlar det mest om att kroppen släpper ifrån sig vatten.

Det här gör att det är lätt att planera en viktnedgång med LCHF. Vet du att du behöver gå ner tio kilo av någon anledning behöver du också planera in dietstarten tio veckor innan kilona ska vara borta. En stor fördel med LCHF gentemot många kraschdieter är att även om du bara kör på kolhydratsnål kost under en period så brukar effekten bli bestående. Särskilt om du håller ditt födointag på en någorlunda resonabel nivå efter avslutad LCHF-period och inte går all in på chips och vin. Om du istället väljer att köra en längre fasta eller en pulverdiet så går du ofta ner mer snabbare, men kilona hittar också gärna tillbaka nästan lika snabbt som de försvann. Du kan då också räkna med att du kommer tappa mer fettfri massa (framförallt muskler) vilket är långsiktigt dåligt i jämförelse med LCHF som nästan bara gör av med fett.