Posted on

Så förbättrar LCHF munhälsan och hälsan överlag

LCHF är en mycket populär och uppskattad kosthållning som främst används av personer som vill gå ner i vikt. Till en början ansågs LCHF vara en form av diet, men idag används den även av personer som vill få en bättre hälsa och som vill minska intaget av kolhydrater och socker. Även om LCHF hjälper dig att bli av med några extra kilon, kan metoden alltså förbättra din hälsa på fler än ett sätt.

En av de främsta fördelarna med LCHF är att dieten inkluderar mängder med god och välsmakande mat och kanske är det just därför den har blivit så populär. Det är ytterst få saker som du behöver lämna åt sidan och ändå ta del av alla de hälsofördelar som finns. Enkelt förklarat är LCHF en metod som går ut på att minska intaget av kolhydrater från t.ex. bröd, pasta, ris och potatis och samtidigt öka intaget av fett. Det gör att kroppen byter energikälla och energin kommer hämtas från fettlagret istället.

4 fördelar med LCHF

Här nedan har vi listat fyra stora och bra fördelar med att använda LCHF-metoden när du vill få en bättre munhälsa, minska risken för diabetes eller när du vill gå ner i vikt och få mer energi.

1. Bättre munhälsa

Visste du att LCHF faktiskt bidrar till färre tandläkarbesök? Visst behöver du fortfarande borsta tänderna som vanligt, men den som använder LCHF löper mindre risk att drabbas av både tandköttsinflammationer och karies. Se till att borsta tänderna med en bra tandborste varje dag och njut av färre tandläkarräkningar.

2. LCHF förebygger diabetes

Diabetes kan vara ärftligt, men det kan också orsakas av fel typ av kost. Genom att äta enligt LCHF minskar du risken att drabbas av diabetes och får bättre hälsovärden överlag. Du håller vikten på en hälsosam nivå och kan samtidigt äta gott.

3. Minskar sötsuget

Det finns flera knep du kan ta till för att minska sötsuget. Du kan t.ex. borsta tänderna istället för att ta något sött eller välja frukt framför godis. Du kan också använda dig av LCHF-metoden för att bli av med den största delen av ditt sötsug. Studier visar att den som äter enligt LCHF har ett betydligt mindre behov av socker.

4. Du går ner i vikt

Som tidigare nämnt kommer LCHF göra att du går ner i vikt eller att det blir enklare för dig att bibehålla en normalvikt. Eftersom du minskar (eller helt utesluter) kolhydrater från kosten och tillför fett kommer kroppens energikälla att skifta. Det blir således lättare för dig att minska i fettprocent. Samtidigt minskar sötsuget och du håller dig också mätt mycket längre. Alla dessa aspekter bidrar till att det blir enklare för dig att bli av med extrakilon.