Posted on

Drycker och LCHF

Många har börjat med LCHF för att få mer kontroll över vikten. Men vad kan man egentligen dricka när man går på LCHF? Får man dricka vin och läsk? Här nedan får du svaret.

 

Drycker och LCHF

Mycket som handlar om LCHF har med mat att göra. Men dricka måste man också göra, frågan är bara vad man kan dricka när man går på en LCHF-diet. Den röda tråden inom LCHF är att man ska försöka att äta så lite kolhydrater som möjligt och samtidigt öka på andelen fett i kosten för att hålla sig mätt längre. Men när det kommer till drycker är nog inte så många intresserade av att dricka grädde till maten. Så vad kan man egentligen dricka?

Vissa drycker är ganska självklara medan andra är mer oklara. Självklara drycker att undvika är läsk, juice och saft eftersom dessa innehåller mycket socker. Samtidigt är exempelvis vatten en självklart godkänd dryck. Men hur är det med vin och andra alkoholhaltiga drycker som öl och champagne? I fallet med vin görs ju vinet på druvor som innehåller höga halter fruktsocker. Även om mycket av sockret försvinner vid tillverkningen av vinet förblir ändå en stor mängd socker kvar. Mat och dryck med en stor mängd kolhydrater smakar inte alltid sött, däribland vin och andra former av alkohol. Undvik därför att dricka stora mängder alkohol under kort tid. Något glas vin då och då är dock helt okej även om du går på LCHF.

Andra drycker som är mindre självklara är mjölk, lightläsk, te och kaffe. Även om naturlig mjölk inte har något tillsatt socker är det själva laktosen, alltså mjölksockret i mjölken som ställer till det. Te och kaffe är helt okej så länge inget socker eller mjölk tillsätts. Lightläsk som innehåller sötningsmedel istället för socker innehåller visserligen inga kolhydrater, men sötningsmedlet har en del nackdelar. Välj därför helst vatten till maten för att vara på den säkra sidan.