Posted on

LHCF – Mer än bara en diet

Många som vill gå ner i vikt brukar ofta pröva på olika former av dieter eller träningsformer. För bästa resultat är det alltid bäst att kombinera både träning och kost på en och samma gång. Viktminskningsmetoden LHCF, som står för ”Low Carb High Fat”, betyder att man minskar på intaget kolhydrater, men ökar mängden fettintag i kosten.

LHCF –En naturlig minskning av skadligt socker

Inom LHCF fokuserar man på oförädlade fetter som smör, olivolja, fet lax eller kött där fettet får stanna kvar. När man hör ordet LHCF kanske man tror att den handlar om en extremdiet där man tar helt bort alla kolhydrater. Faktum är att detta inte är riktigt sant, utan man fokuserar mer på att dra ner först på allt förädlat, vitt socker. LHCF har även en mer drastisk variant där man drar ner mycket mer på kolhydrater i kosten. Denna metod är inte tänkt att fortgå länge då även kolhydrater är viktiga för kroppen. En strikt LHCF-metod kan fungera bra bara som en ”kickstart”, men man kan med fördel sedan övergå till en kost där man utesluter vitt, förädlat socker. Många tillverkade drycker som juice, läsk, saft eller energidrycker kryllar av socker! Socker i sin rena och naturliga form är bättre, som till exempel frukt och bär – men i begränsat intag. Att märka hur man börjar gå ner i vikt, är både inspirerande och glädjande! Då kan det vara roligt att unna sig något fint i klädväg, eller något annat som passar som belöning. Ibland behöver man inte bara uppgradera sin garderob, även hemmet kan behöva ett lyft. Ett av hemmets viktigaste rum är badrummet och då kan man skaffa en ny snygg kommod till tvättstället! En kommod är en möbel som man kan ansluta med handfatet och den gömmer avloppsrör, samt har praktiska hyllor till förvaring.

Snabba eller långsamma kolhydrater i LHCF?

En kost med LHCF innebär att man väljer ut en liten mängd med rätt kolhydrater. Vad är då egentligen rätt kolhydrater? Det finns två typer av kolhydrater, det vill säga stärkelse och socker. Stärkelse omvandlas till socker i blodet, även om stärkelse inte smakar sött. Inom LHCF undviker man stärkelserik mat som bröd, pasta, ris eller till exempel frukostflingor. Stärkelserik mat kan höja blodsockernivåerna och är i det långa loppet hälsoskadligt. Det är viktigt att tänka på att den begränsade mängd kolhydrater som är tillåtet inom LHCF, hellre består av långsamma kolhydrater. Långsamma kolhydrater kan vara råris och svartris, grovt bröd, linser, bönor, baljväxter eller fullkornspasta. Socker i sin rena form är kolhydrater som finns i frukt och fruktjuicer, vissa grönsaker, nötter, frön eller mjölkprodukter. Socker räknas till snabba kolhydrater och riskerar höja blodsockret för snabbt. Inom LHCF utesluter man helt och hållet det vita sockret som är tillsatt i allt för många livsmedel idag.